söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mix av ultraljud och färg avslöjar tennisarmbåge

Publicerad: 11 december 2008, 12:09

Forskare i Umeå har utvecklat ett nytt sätt att diagnostisera­ och behandla smärtsam tennis­armbåge. Metoden är en kombination av färgdoppler och ultraljud och gör att diagnosen kan ställas på direkten.

Ämnen i artikeln:

Ultraljud

Diagnosen tennisarmbåge baseras i dag i huvudsak på patientens egen upplevelse av smärtan och en metod för att kunna ställa en säkrare diagnos har länge sökts.

Eva Zeisig, forskare och specialistläkare i ortopedi vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå, har tillsammans med sina kolleger utvecklat en diagnosmetod där de använder både ultraljud och färgdoppler.

Efter den kliniska undersökningen undersöks patienten först med ultraljud för att se om det finns förändringar i muskelfästets struktur.

– Det är en enkel undersökning, eftersom det är lätt att orientera sig med hjälp av benutskottet, säger Eva Zeisig.

Patienter med smärtsam tennisarmbåge har, förutom strukturförändringar, också ett högt blodflöde i det skadade området och därför kompletteras undersökningen med färgdoppler för att mäta flödet. Om även denna undersökning är positiv kan diagnosen ställas.

Ger snabbare diagnos
De båda undersökningarna är enkla att genomföra och ingen ytterligare radiologisk utredning behövs. Diagnosen kan ställas direkt av den undersökande läkaren och Eva Zeisig menar att det är en stor fördel.

– Det mest praktiska med metoden är att den enkelt kan utesluta eller bekräfta tennisarmbåge.

Det är en överbelastning av handgreppet som orsakar tennis­armbåge. Smärtan behandlas ofta med kortisonsprutor, men effekten är många gånger tveksam. Eva Zeisig har i en studie med 50 patienter visat att en injektion med det skleroserande medlet polidokanol, som bland annat klistrar ihop blodkärl, eller bedövningsmedlet lidocain i kombination med adrenalin har god effekt - under förutsättning att nålspetsen träffar exakt det ställe där patienten känner smärta.

Den precision som krävs är möjlig om behandlingen genomförs med stöd av ultraljud och färgdoppler.

Fungerar även på knä och häl
Den nya metoden och behandlingsstudierna presenterades i den avhandling Eva Zeisig lade fram vid Umeå universitet i oktober. Ultraljud och färgdoppler har tidigare använts av forskarna i Umeå för att diagnostisera problem med hälsenor och hopparknä. Metoden sprider sig nu långsamt i landet.

Forskare:

Namn:
Eva Zeisig, Håkan Alfredson och Lars Öhberg.

Projekt:
Tennisarmbåge – ultraljuds­­­­­undersökning och inje­k­tions­behandling.

Finansiering:
Centrum för idrottsforskning, Västerbottens läns landsting med flera.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev