Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mjölk, ost och kalcium höll mäns tjocktarmar tumörfria

Publicerad: 8 juni 2006, 11:16

Män som dricker minst sju glas mjölk om dagen eller intar nära dubbla dagsdosen av kalcium minskar avsevärt risken för tjocktarmscancer. Det visar en studie från Karolinska institutet i Solna.


- Risken för tjocktarmscancer var drygt halverad hos de män som åt mer än sju portioner mjölkprodukter per dag, säger forskaren bakom studien, Susanna Larsson, doktorand vid institutionen för näringsepidemiologi.

Tillsammans med sina kolleger, bland annat handledaren och nutritionsprofessorn Alicja Wolk, har hon kartlagt kostvanor hos 45 306 män i Västmanlands och Örebro län och relaterat detta till hur ofta männen drabbats av tjocktarmscancer.   När studien startade 1997 klassades männen in i fyra grupper beroende på hur mycket mjölkprodukter och hur mycket kalcium de fick i sig varje dag. Under 2004, efter drygt sex och ett halvt år, kunde forskarna se en märkbar skillnad mellan de fjärdedelar av männen som fick i sig minst respektive mest mjölkprodukter eller kalcium.

Sammanlagt fann forskarna 449 fall av tjocktarmscancer. Men den fjärdedel av männen som fick i sig mest mjölkprodukter, mer än sju dagliga portioner, löpte 54 procents lägre risk för tjocktarmscancer jämfört med dem som åt mindre än två portioner mjölkprodukter per dag.

- Med en portion menar jag motsvarande ett glas mjölk, två skivor ost eller en portion yoghurt, förklarar Susanna Larsson.

När också effekten av rent kalcium mättes fann hon att högdosgruppen, de män som fick i sig över 1 445 milligram per dag, minskade risken för tjocktarmscancer med en knapp fjärdedel, 23 procent, jämfört med lågdosgruppen med ett dagligt kalciumintag på 956 milligram.

- Det bekräftar tidigare fynd av koppling mellan tjocktarmscancer och intag av kalcium, säger Susanna Larsson.

Men för den man som nu tänkt bunkra upp i närmsta mölkdisk finns en del att tänka på. Enligt Susanna Larsson kan högt intag av kalcium ha en avigsida.

- Andra studier har visat att högt kalciumintag är kopplat till ökad risk för prostatacancer, säger hon, men påpekar att resultaten fortfarande är osäkra.

För att reda ut hur det ligger till med detta planerar Susanna Larsson och hennes forskargrupp en uppföljningsstudie av samma grupp svenska män. Då ska även prostatacancer undersökas.  Susanna Larsson och henners kollegers resultat publicerades i marsnumret av American Journal of Clinical Nutrition.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev