Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Mobil hälsa i fokus på mässa

Publicerad: 26 augusti 2014, 13:11

Foto: Getty images

Optimera användandet av det vi redan vet. Det var ett av budskapen på branschmässan Digital health days.


Alain Labrique, professor vid amerikanska John Hopkins University, inledde Digital health days andra dag på Stockholmsmässan i Älvsjö med en föreläsning om mobil hälsa, mhealth.

Användandet av mobiltelefoner har som bekant exploderat under de senaste åren vilket Alain Labrique åskådliggjorde med att konstatera att 2001 var det snabbaste sättet att kommunicera mellan olika hälsoprojekt på Bangladesh landsbygd att använda sig av brevduva. I dag har samma områden möjlighet till snabbare mobiltrafik än delar av hans hemstad Baltimore.

Och, fortsatte professorn, även om långt ifrån alla av världens hushåll har tillgång till elektricitet så finns det lösningar i form av exempelvis laddningsstationer. Statistik, återigen från Bangladesh, visar att endast 23 procent av hushållen har tillgång till elektricitet medan 71 procent hade en egen mobiltelefon.

När det sedan kommer till användandet av mobiltelefoner i hälso- och sjukvården är det viktigt att inte återuppfinna hjulet utan i stället optimera användandet av den kunskap vi redan har, förklarade Alain Labrique. Han nämnde en rad exempel där användandet av sms kunde ge information till gravida kvinnor, hjälpa landsbygdsapotek med lagerkontroll och kontrollera äktheten hos läkemedel.

Föreläsningen avslutades med att Alain Labrique berättade om att han även varit med och tagit fram sajten www.mhealthevidence.org för att ge bland andra forskare, utvecklare och beslutsfattare en bättre överblick över den evidens som finns inom området mhealth. Och med en förhoppning om detta ska leda till synergier i stället för duplicering.

I'm asking of you to think the mpossible.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev