Nyheter
Mobil övervakning vinnare av Sjukvårdens IT-pris 2006
Publicerad: 30 november 2006, 09:30
Mobil övervakning vinnare av Sjukvårdens IT-pris 2006
RIKSSTÄMMAN 2006 Segraren i Dagens Medicins stora tävling ”Sjukvårdens IT-pris 2006” korades på torsdagen den 30 november, på Svenska Läkaresällskapets riksstämma i Göteborg. Första pris gick till ett IT-stöd för mobil monitorering utanför sjukhus av EKG, blodtryck och diabetes med hjälp av bland annat trådlös övervakning och GPS.
Totalt 46 bidrag deltog i tävlingen. Tre av dessa var med i finalen som leddes av IT-juryns ordförande Lars Gatenbeck, läkare och vd för GZ Group i Stockholm. Ett pris för årets bästa IT-idé delades ut vid samma ceremoni, liksom ett extra hedersomnämnande.
Till vinnare av ”Sjukvårdens IT-pris 2006” utsågs BodyKom Series, ett IT-stöd för diagnos och övervakning av EKG, blodtryck och diabetes. Patienten utrustas med en bärbar utrustning och övervakas trådlöst, hälsodata skickas till en databas och sedan vidare till läkare. Vid oroväckande värden kan akutvård larmas. Positionsangivelse görs med hjälp av GPS. Här finns också en så kallad ”man down” -funktion som larmar om patienten faller eller svimmar.
IT-stödet har utvecklats av Kiwok i samarbete med HP, TeliaSonera, WIP och Fair Isaac.
En spännande produkt, tycker IT-juryn, som betonar vinsten för den enskilda patienten.
– För patienten innebär IT-stödet en tryggare vardag, ökad rörlighet och möjligheter till ett mer normal liv. Det handlar om en kreativ kombination av beprövade tekniker, säger Lars Gatenbeck.
På andra plats i tävlingen kom Läkemedelsgenomgångar på distans som är en IT-lösning där man vill förenkla och kvalitetssäkra läkemedelsgenomgångar i särskilda boende. Bakom tävlingsbidraget står Röda Korsets sjukhus i samarbete med Stockholms läns landsting, Carema, MDin Touch, ITK Pharma, IQ Responsum med flera.
IT-juryn fastnade för tekniken för att den fokuserar på ett viktigt område och löser ett stort vardagsproblem.
– Läkemedelsanvändning hos äldre är ett välkänt problemområde med brister i kontroll och uppföljning. Röda Korsets sjukhus har tagit fram en riktigt bra IT-lösning som underlättar läkmedelsgenomgångarna, helt i linje med vårdsäkerhet och kvalitetstänkande, konstaterar Lars Gatenbeck.
Tredje pris gick till Webbtidboken, ett IT-stöd som gör det möjligt för patienter att boka tider direkt i mottagningen egen tidbok. Tjänsten ger även bokningscentraler, sjukvårdsupplysningar och liknande möjlighet att boka tider hos olika mottagningar. Projektägare är Profdoc Link.
– Vi anser att detta är ett IT-stöd som verkligen är i tiden. Här har man gjort verklighet av det som så många pratar om, nämligen att låta medborgarna få möjlighet att välja och boka tider på vårdcentralen via Internet, konstaterar Lars Gatenbeck.
Samtliga finalistprojekt belönades med diplom och blommor. Förstaprisvinnaren fick även motta en utbildningscheck på 30.000 kronor. Vid torsdagens stora final korades också årets bästa IT-idé. Priset i form att ett diplom gick till Vårdkanalen Syster Gudrun, en kanal för kommunikation mellan patienter och primärvård via TV:n i patientens bostad. Bakom projektet Vårdkanalen Syster Gudrun står Landstinget i Blekinge, PenBook Sweden och Affärsverken i Karlskrona i samarbete med Dreampark.
IT-juryn anser att Vårdkanalen Syster Gudrun är en innovativ lösning som ökar tillgängligheten till vården. Stor vardagsnytta för patienten och omfattande potential, konstaterar juryn.
Ytterligare ett diplom delades ut i samband med ceremonin. Detta särskilda hedersomnämnande gick till 90-åriga läkaren Brita Mannerheim. Hennes tävlingsbidrag gick inte vidare till final, men juryn vill ändå uppmärksamma Brita Mannerheim för hennes oförtröttliga arbete att förbättra vården för ungdomar med problem.
– Redan på 1960-talet utvecklade Brita Mannerheim en egen metodik för att systematisera och koda den terapeutiska anamnesen inom barnpsykiatrin. Data från tusentals journaler finns i elektroniskt format för forskning och utvecklingsarbete, säger Lars Gatenbeck.
Barbro Falk