Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mobil patientkoll gör ambulansen påläst

Publicerad: 22 april 2015, 13:54

Örebros försök att göra NPÖ:s patientuppgifter tillgängliga genom mobiltelefoner mötte stort intresse på Vitalis.


Regionens ambulanspersonal och sjuksköterskorna i hemsjukvården hör till dem som drar störst nytta av den nya it-satsningen i Region Örebro län och Örebro kommun. Uppåt hundratalet åhörare samlades när medarbetare från de två huvudmännen presenterade hur vårdpersonalen får tillgång i sina mobiler till patientinformation ur Nationell patientöversikt, NPÖ.

Genom ett nytt gränssnitt för vanliga mobiltelefoner får medarbetarna ute på fältet reda på exempelvis patientens kroniska sjukdomar, vilka läkemedel hon står på eller är allergisk mot, och vilka vårdkontakter hon har haft nyligen. Informationen hämtas från NPÖ men resultatet går under benämningen MPÖ, där M står för mobil.

– När vi har jour på kvällarna kommer vi ut till många patienter som vi inte känner till bakgrunden för. Då är det jättevärdefullt för oss att kunna slå upp deras läkemedel och diagnoser, säger Sofia Karlsson, distriktssköterska i hemsjukvården, med kommunen som arbetsgivare.

– Det är också enklare att logga in sig så även när jag sitter på kontoret använder jag ofta MPÖ i stället för NPÖ. Nackdelen är att det inte går att se provsvar.

Torbjörn Bergvall är ambulanssjuksköterska. Han var skeptisk till de första försöksupplagorna av tjänsten, men tycker att den nu lyfter fram det han behöver veta vid utryckningarna.

– Ambulansen har ofta väldigt lite information när den kommer ut till patienterna, ofta bara en rad text från SOS Alarm, säger Torbjörn Bergvall.

– När vi frågar en patient ’hur mår du’ så svarar de ofta att de tycker att de mår bra. Men när man sedan frågar ’tar du några mediciner’ så svarar de med en lång lista. Med MPÖ kan vi veta vilka mediciner en person står på redan innan vi kommer fram.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev