Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mobilapp kan lösa alzheimergåtan

Publicerad: 13 januari 2015, 11:53

Med hjälp av en app och tusentals smarta telefoner hoppas forskare komma närmare svaret på vad som orsakar sjukdomen.


– Det finns mängder av människor med riktigt kraftfulla telefoner, och om vi skulle kunna använda dem effektivt, bäddar det för någonting riktigt stort, säger Vijay Pande, professor i kemi vid Stanford University, i ett pressmeddelande på det amerikanska lärosätets hemsida.

Han har sedan början av det nya millenniet lett arbetet med en simuleringsmodell som ska göra det möjligt att studera hur kroppens proteiner veckas och på så sätt se vad som skulle kunna ge upphov till bröstcancer och till demenssjukdomen alzheimers.

Då modellen kräver en massiv mängd processorkraft har forskarna tidigare utvecklat ett nätverk där 150 000 datorer kopplats samman.  Nu har teknikföretaget Sony utvecklat en ny applikation som gör det möjligt att även koppla ihop flera av företagets Xperiatelefoner för att på sätt även låta dem bidra med processorkraft till det stora projektet kallat folding@home.

”Medan du sover, skulle din telefon kunna bota Alzheimers sjukdom” skriver en PR manager på Sony på företagets hemsida.

Mobilapplikationen finns nu i en betaversion för Sonys Xperiatelefoner men är tänkt att under 2015 även finnas tillgänglig för andra smarta telefoner som använder Android 4.4 eller senare version. Om appen hade en halv miljon användare skulle det, enligt bloggposten, fördubbla kapaciteten i folding@home-nätverket.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev