Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mobiltelefonen ökade inte cancerrisken

Publicerad: 20 januari 2006, 15:01

Mobiltelefonsamtal ökade inte risken att drabbas av gliom, en vanlig typ av hjärntumör. Det anser forskare vid universiteten i Leeds, Nottingham och Manchester i Storbritannien.


I studien, som presenteras i nätupplagan av tidskriften British Medical Journal, BMJ, undersökte forskarna kopplingen mellan mobiltelefonanvändande och risken för hjärntumörsjukdomen gliom. Forskarna granskade uppgifter om mobiltelefonanvändande bland 966 personer i åldrarna 18-69 år, där alla hade drabbats av sjukdomen, samt 1716 deltagare i en kontrollgrupp.

Studien visar att det inte fanns någon koppling mellan förekomsten av gliom och tiden sedan deltagarna använde en mobiltelefon för första gången. De såg inte heller någon koppling till i vilken omfattning deltagarna hade pratat i mobiltelefon under sitt liv.

Studien visar dock att det fanns en ökad risk för tumörväxt på den sida som deltagarna uppgav att de brukade hålla telefonen vid samtal. Likaså sågs en minskad risk på den andra sidan.   Forskarna tolkar dock detta som en felkälla, möjligtvis på grund av att patienterna själva knyter samman mobiltelefonanvändande med risken för hjärntumör.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev