Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Modellen gav Skåne en bättre IT-lösning

Publicerad: 16 november 2012, 09:09

Region Skåne köpte IT-tjänster för 900 miljoner kronor med hjälp av konkurrenspräglad dialog. Nu ska metoden testas för att upphandla palliativ vård.


Dialogen om vilken leverantör som skulle få förse Region Skåne med IT-lösningar pågick i ett halvår. Tre leverantörer deltog i dialogen som avslutades i januari i år då det stod klart att Telia Sonera tilldelades kontraktet.

– Upphandlingen var väldigt komplex och vi ville kunna ha en ­direkt dialog och ställa frågor till leverantörerna. Vi ville ha möjlighet att kunna få in förslag på lösningar från leverantörerna och se vad de kunde komma fram till för lösningar som vi inte hade lyckats komma fram till, säger Torleif Stenberg, strategisk inköpare på Region Skåne.

Han är mycket nöjd med resultatet av den konkurrenspräglade dialogen.

– Det resulterade i att vi fick fram flera lösningar som ligger i framkant i den tekniska utvecklingen, säger Torleif Stenberg.

Den vinnande leverantören hoppas att fler landsting och regioner ska använda sig av modellen i sina upphandlingar när det är möjligt.

– Vi tycker att det här är bra. Det ger oss möjlighet att redogöra för hur vi kan hjälpa kunden att nå den lösning de vill ha. Jag tror att det här kommer att växa. När man har komplexa upphandlingar är det här en bra modell där beställarna får möjlighet att lära sig mer om vilka lösningar som finns på marknaden, säger Jan Pettersson, chef för offentlig sektor på Telia Sonera.

För Region Skåne gav IT-upphandlingen mersmak och inom kort inleds en upphandling av palliativ vård i sydöstra Skåne med hjälp av konkurrenspräglad dialog.

– Vi vet vad det är för typ av patienter vi ska vårda men vi vet inte vilken modell som skulle vara den bästa lösningen för de här patienterna.  När man vet vad problemet är men inte har lösningen är det väldigt bra att kunna gå ut på marknaden och fråga vem som skulle kunna lösa problemet, säger Olle Sanfridsson, enhetschef för tjänsteinköp på Region Skåne.

Relaterat material

Samtal är det nya sättet att göra affärer

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev