Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Moderat läkare går emot partiet i vårdvalsfrågan

Publicerad: 19 februari 2009, 08:18

Moderat läkare går emot partiet i vårdvalsfrågan

Riksdagsledamoten och taxeläkaren Göran Thingwall (m) tänker avstå från att rösta när riksdagen i dag behandlar frågan om obligatoriskt vårdval i primärvården.


– Vårdvalet sänker definitivt oss allmänmedicinare som går på nationella taxan, därför kan jag inte rösta för det, det blir en gul knapp, säger Göran Thingwall.

Som Dagens Medicin tidigare rapporterat antog riksdagen i förra veckan den nya lagen kring ersättningsetableringar för sjukgymnaster och läkare som går på den nationella taxan. Denna innebär att den som arbetar på taxan visserligen får sälja sin praktik, men köparen får inte längre arbeta kvar på taxan. I stället måste köparen ingå i vårdvalet, om ett sådant finns i landstinget.

– Eftersom riksdagen nu ska besluta att vårdvalet blir obligatoriskt i alla landsting är det definitivt spiken i kistan för oss på taxan. Göran Hägglund har offrat oss på altaret för att komma överens med Sveriges Kommuner och Landsting, säger Göran Thingwall.

Att Göran Thingwall avstår från att rösta innebär inte att förslaget kommer att falla i kammaren, såvida inte ett antal borgerliga ledamöter trycker fel på sina röstningsknappar. Men att avvika från partilinjen är en markering som vanligen inte ses med blida ögon och Göran Thingwall har fått känna av partipiskan.

– De har sagt att de tänker tala mig tillrätta. De säger att man ska vara lojal med partiet, men jag måste vara lojal mot mina patienter och läkarkollegor, säger Göran Thingwall.

Relaterat material

Grönt ljus för ersättningsetablering

Läkaren Göran Thingwall (m) manar till uppror i riksdagen

Färdigt förslag om nationella taxan och försäljningar

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev