Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Moderat toppnamn i Västra Götaland vill ha kvar region

Publicerad: 28 augusti 2006, 11:58

Moderaterna i Västra Götaland har ändrat sig och vill att regionen ska finnas kvar. - Jag tror att regionen behövs, säger Johnny Magnusson, nytt toppnamn för moderaterna iVästra Götalandsregionen.


Inte något av moderaternas toppnamn i Västra Götalandsregionen får sitta kvar efter valet. Mikael Cederbratt, Lars Bergsten och Ulrik Nilsson petas och exakt vilka som ersätter dem är inte helt säkert innan valet är avgjort.

Men klart är att Johnny Magnusson, tidigare kommunalråd i Göteborg och moderat partisekreterare, gör comeback i region­styrelsen, där han satt mellan 1998 och 2000.  - Jag har hållit på med politik hela livet och regionen är en intressant plattform, säger han.

Sannolikt får Johnny Magnusson sällskap av Maria Plass och Bertil Jonsson, som båda är ersättare i regionstyrelsen i dag.  Ett viktigt uppdrag för de nya moderaterna blir att förmå centern och folkpartiet att lämna sitt nuvarande samarbete med socialdemokraterna, som funnits sedan 2001.

- För oss har detta aldrig varit en personfråga. Västra Götalandsregionen bildades för att vi vill ha ett ökat regionalt självstyrelse och då bildar vi allianser med dem som vill ha det så också. De nya moderaterna har inte offentligt deklarerat att de har ändrat politik på den punkten, säger Kent Johansson (c), region­råd i Västra Götaland.

Hamnat i en svår situation  Jonas Andersson (fp), även han regionråd, anser också att moderaternas negativa inställning till regionen är en stötesten för ett borgerligt samarbete.  Eftersom moderaterna på riksnivå arbetar för att ta bort landstingsnivån är de nya moderaterna i Västra Götalandsregionen i en svår situation.

Antingen måste de bryta med den officiella partilinjen och ha chans att splittra det nuvarande styret eller så får de hålla på ideologin och fortsätta vandringen som oppositionsparti.

I samband med Göteborgsmoderaternas förbundsstämma i mars beslutade partiet att säga nej till att avveckla regionen. Och nu förtydligar Johnny Magnusson att han i grunden är positivt inställd till regionbildningar av den typ som finns i Skåne och Västra Götalandsregionen.

- Moderaterna i Skåne är ju helt på det klara med att de vill ha kvar sin region och jag är övertygad om att Västra Götalandsregionen är här för att stanna, säger han.  - Det finns en diskussion i partiet om regioner och landsting, där vi avvaktar ansvarsutredningens ställningstagande. Det kommer att finnas en mängd regionala samarbeten framöver och personligen anser jag att de som styrs av direktvalda församlingar är de mest effektiva.

Hans omdöme om hur moderaterna klarat sig under den gångna mandatperioden är "hyggligt, givet förutsättningarna". För Ulrik Nilsson, en av de moderater som petas, återstår förmodligen att gå tillbaka till jobbet på Sveriges provnings- och forskningsinstitut i Borås.

- Det finns en frustration inom partiet kring att vi drivit en alltför frän oppositionspolitik, därför får vi kliva av. Men jag står för det som vi gjort. Jag skulle inte ha känt mig rakryggad om vi drivit en annan linje, säger Ulrik Nilsson.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News