Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Moderata politiker kritiserar Riksrevisionen

Publicerad: 24 november 2014, 07:48

Riksrevisionens rapport om vårdvalet är ohederlig och ger en missvisande bild, enligt moderata politiker i femton landsting.


För ett par veckor sedan kom Riksrevisionens rapport om vårdvalet. Enligt rapporten verkar det som att vårdvalet har lett till undanträngningseffekter av patienter med större vårdbehov till förmån för patienter med mindre vårdbehov.

Nu får rapporten hård kritik av moderata landstingpolitiker. I en debattartikel i Dagens Nyheter anser de att Riksrevisionen med hjälp av felräkningar och ordlekar ger en missvisande bild.

De vänder sig bland annat mot att Riksrevisionen framhåller att det i Skåne var 1 700 personer med allvarlig sjukdom som inte träffade någon läkare under en period på två år, medan det tillkom 47 000 nya besökare med lindriga eller självläkande symtom under samma period i regionen. Landstingspolitikerna anser att det är en "subversiv lek med ord" och framhåller å sin sida att man i Skåne har byggt ut specialistsjuksköterskevården och att de 1 700 patienterna fått vård inom den. ”Denna grupp har alltså tagits om hand av kvalificerad vårdpersonal, inte – som det framställs som – nekats vård på grund av att de är fattiga, sjuka eller dyra patienter”, skriver de.

Enligt politikerna är det intellektuellt ohederligt av Riksrevisionen att först konstatera att befintliga studier har visat på att vårdutnyttjandet har ökat för alla grupper efter vårdvalsreformen och sedan föra ett resonemang om att socialt utsatta grupper har missgynnats av samma reform. De vänder sig också mot Riksrevisionens kritik om att det främst är i storstadsområden som nya vårdcentraler har öppnat och framhåller att det är i städerna som antalet invånare har ökat mest och att det därför inte är konstigt att flest antal nya vårdcentraler har öppnat där.

”Vi förstår helt enkelt inte vad Riksrevisionen är ute efter. Visst säger de sig vilja utveckla vårdvalet, men tonen i rapporten går mest ut på att de verkar vilja ge understöd till de politiker som vill ta tillbaka makt från patienter och personal. Vi delar inte slutsatsen att vårdvalet i primärvården på ett tydligt och systematiskt sätt har lett till allvarliga undanträngningseffekter. Det gör inte heller Myndigheten för vårdanalys, Karolinska institutet eller Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi”, skriver de moderata politikerna.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev