onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Moderater vill lagstifta bort skillnader mellan landstingen

Publicerad: 28 augusti 2009, 08:14

Vilken typ av behandling en patient har rätt till vid viss sjukdom ska regleras i lag. Det föreslår moderaternas partistyrelse.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Enligt en Sifo-undersökning som moderaterna låtit göra anser drygt hälften av 1 000 tillfrågade svenskar att det finns stora eller ganska stora skillnader i sjukvårdens kvalitet beroende på var i landet man bor. 94 procent anser att det är mycket eller ganska viktigt att minska skillnaderna.

Nu föreslår moderaternas partistyrelse att skillnaderna ska åtgärdas med hjälp av lagstiftning som reglerar vilken typ av behandling en patient har rätt till vid vissa åkommor.

Det kan handla om att få tillgång till en viss behandling, ett visst läkemedel, ett visst hjälpmedel eller på andra sätt ges en god sjukvård, för alla. Enligt vår mening bör det i fortsättningen inte vara möjligt för ett landsting att vägra erbjuda läkemedel som är reglerade på nationell nivå , skriver Filippa Reinfeldt, ordförande i moderaternas sjukvårdspolitiska arbetsgrupp, och partisekreteraren Per Schlingmann på Dagens Nyheters debattsida.

Som exempel på oacceptabla skillnader tar de upp bland annat att patienter i olika landsting i dag inte har samma möjlighet att få de nyaste och bästa läkemedlen vid till exempel reumatism, multipel skleros och cancer.

Förslaget till nytt sjukvårdspolitiskt program behandlas på moderaternas arbetsstämma i dag.

Läs debattartikeln:

 Ny lagstiftning ska ge alla rätt till samma vård  (i Dagens Nyheter)

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev