måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Moderaterna anklagas för att inte ta valdebatt

Publicerad: 26 juni 2006, 11:40

Vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson (s) anklagar nu moderaterna för att hålla sig undan i sjukvårdsdebatten. Ett sätt att flytta fokus från en havererad sjukvård, kontrar Cristina Husmark Pehrsson, m, (bilden).


- Moderaterna vill inte prata om sina förslag. Under det  senaste året har jag noll gånger mött moderaterna i debatt, förutom en debatt  på vårt initiativ som jag hade med Cristina Husmark Pehrsson för några veckor  sedan, säger Ylva Johansson.

Cristina Husmark Pehrsson slår ifrån sig kritiken.

- Ylva Johansson har tydligen panik. Hon känner sig hotad  och försöker väl att fokusera på oss i stället för på den sjukvårdspolitik som  hon inte får fram.

Det första stora bråket om sjukvårdspolitiken är ett faktum  när Ylva Johansson nu hävdar att moderaternas sjukvårdspolitiska talesman  Cristina Husmark Pehrsson duckar i debatten och i stället skickar fram andra  från den borgerliga alliansen.

Enligt Ylva Johansson har hon mött exempelvis Maria Larsson  (kd), Erik Ullenhag (fp) och Kenneth Johansson (c) i ett stort antal debatter i  media eller i samband med att organisationer har haft möten det senaste året.

Ylva Johansson påpekar också att Cristina Husmark Pehrsson  bara har riktat en enda interpellation till henne i riksdagen medan de övriga  borgerliga företrädarna har haft ett stort antal interpellationsdebatter med  vårdministern.

- Jag har varit med i varenda debatt i kammaren när hon har  varit där. Jag hade en äldredebatt i tv med henne för en månad sedan. Jag har  inte sagt nej till en enda debatt med Ylva Johansson. Om hon säger det så får  hon komma med exempel, säger Cristina Husmark Pehrsson.

Att hon bara skrivit en enda interpellation till Ylva  Johansson förklarar Cristina Husmark Pehrsson med att hon prioriterat att vara  ute i landet och träffa anställda i sjukvården, patienter och partifolk.

Vill inte ge ministern sista ordet

- Det har jag fokuserat på i stället för att stå i kammaren  och debattera med Ylva Johansson, som ändå alltid får sista ordet, säger  Cristina Husmark Pehrsson.

Ylva Johansson tror inte att moderaternas frånvaro i  sjukvårdsdebatten är en slump.

- Jag kan inte tolka det på annat sätt än att de inte vill  tala om sin vårdpolitik, utan de mörkar och gömmer sig bakom de andra partierna  i alliansen, säger hon.

Är inte det här bara klassisk s-taktik för att få möta  moderaterna för att kunna skrämmas med högerspöket?

- Det vet jag inte, jag möter de andra och jag möter dem  gärna, men jag tycker att det är märkligt att jag i princip aldrig möter någon  från moderaterna.

Ylva Johansson nämner bland annat moderaternas förslag till  höjt högkostnadsskydd inom sjukvården och för läkemedel som skäl till att  partiet inte vill delta i sjukvårds-debatten. Enligt henne betyder de moderata  förslagen besparingar på mellan 6 och 8 miljarder kronor.

Cristina Husmark Pehrsson påpekar att moderaternas  skattesänkningar, cirka 1 000 kronor i månaden för en normalinkomsttagare,  innebär att hushållen kompenseras för höjningen av högkostnadsskydden.

- Dessutom anslår vi 10 miljarder mer till vård och omsorg  under de närmaste tre åren än vad rege-ringen gör, säger Cristina Husmark  Pehrsson.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev