Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Moderaterna vill underlätta för utländska sjuksköterskor

Publicerad: 28 juli 2014, 09:18

Det måste snabbt bli lättare för utländska sjuksköterskor att få börja arbeta i Sverige, anser Moderaterna


Arbetskraftsinvandring kan lösa en del av problemen kring sjuksköterskebristen, men det måste då bli lättare och gå fortare för utländska sjuksköterskor att komma in på den svenska arbetsmarknaden. Det skriver Filippa Reinfeldt, hälso- och sjukvårdspolitisk talesperson för Moderaterna, och Tobias Billström, integrationspolitisk talesperson för Moderaterna, i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Det tar enligt statistik från Riksrevisionen i snitt nästan fem år för en utländsk sjuksköterska från ett land utanför EU att få börja jobba inom den svenska vården, vilket debattörerna anser är alldeles för länge. Handläggningstiden för att få vårdkunskaper validerade kanligga på omkring sex månader, skriver de, och poängterar att Sverige inte har råd med den typen av väntetid när sjuksköterskebristen är så stor som den är i dag.

Debattörerna tar även upp risken med att utländska sjuksköterskor väljer att arbeta i andra länder än i Sverige om svårigheterna med att få arbeta här inte minskas. De menar att Sverige är attraktivt att flytta till när det gäller bland annat levnadsvillkoren, men inte när det kommer till faktorer som bland annat kylan och språket.

Några åtgärder för att underlätta för utländska sjuksköterskor att börja arbeta i Sverige tas upp i debattartikeln. Åtgärderna som föreslås är bland annat att korta handläggningstiderna för validering av utländska utbildningar från länder utanför EU, att göra det lättare att komplettera kompetens och att ta fram fler utbildningar i Svenska för invandrare för människor med yrkesexamen, SFX, som ska vara inriktade på sjukvårdssvenska.

Debattörerna skriver även att åtgärderna kan lösa en del av problemen med sjuksköterskebristen, men inte alla. De tycker att fler utbildningsplatser behövs, och att regeringen redan gör satsningar för att öka platserna, och att även åtgärder som att förbättra arbetsmiljön för sjuksköterskor behövs.

ELSA TORELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev