fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Modiga ska premieras

Publicerad: 11 oktober 2012, 08:28

Nya kriterier för forskningsanslag ska ge modigare forskare, enligt regeringens forskningsproposition som presenteras i dag.


Anslagen till forskning ökar med fyra miljarder kronor årligen, de närmaste fyra åren, enligt regeringens forskningsproposition.

För att få fler och modigare forskare, som vågar tänka nytt, kommer regeringen att fördela medel till universitet och högskolor på ett nytt sätt.

Andelen medel som konkurrensutsätts och fördelas utifrån kvalitetskriterier ska öka från 10 till 20 procent. Det innebär att ytterligare 900 miljoner kronor ska fördelas, men då efter samma kriterier. Det skriver utbildningsminister Jan Björklund i en debattartikel i Dagens Nyheter, med anledning av att den forskningspolitiska propositionen presenteras i dag.

Propositionen pekar också på behovet av flera forskningsfinansiärer. De direkta anslagen ska vara dominerande men ska kompletteras med medel från olika forskningsråd, får en forskare nej från ett håll ska det finnas andra att vända sig till.

En satsning på unga forskare är en annan åtgärd som Jan Björklund lyfter fram.

Enligt propositionen får Vetenskapsrådet ansvar för att ta fram en ny modell för granskning av forskning. I detta arbete ska utländska forskare tas in i högre utsträckning än i dag.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev