Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mödravårdens barnmorskor gör uppror

Publicerad: 21 februari 2014, 10:30

Mödravårdens förebyggande arbete är också tungt, anser barnmorskor på mödravårdscentraler i Stockholm som hakar på upproret.

Foto: Photos.com

Nu har även barnmorskorna inom mödravården fått nog och startar en egen strategigrupp för bättre villkor.


Stockholms barnmorskemottagningar får för lite resurser trots allt fler och tyngre uppgifter, säger barnmorskan Anna Akselsson till tidningen Vårdfokus som rapporterar om den nya falangen inom Barnmorskeupproret som startat i Stockholm.

De blivande mödrarna är äldre, mer överviktiga, sjukare och mer  deprimerade och kräver mer tid och högre kompetens. Barnmorskorna hinner  inte med och jobbar mycket övertid, säger hon.

Barnmorskeupproret  Nu är det nog  startade bland barnmorskor inom  förlossningsvården i Stockholm för ett drygt år sedan. I somras spred  sig rörelsen till andra delar i landet.

Anna Akselsson deltog i upproret som barnmorska inom förlossningen. När hon bytte arbetsplats till en mödravårdscentral upptäckte hon stora brister även där, skriver Vårdfokus. Hon kritiserar bland annat Stockholms läns landstings ersättningssystem för att inte göra någon skillnad på kvaliteten i de insatser som görs för att åstadkomma bättre förlossningsutfall och amningsförutsättningar.

De åtta barnmorskorna i Stockholm kallar sin grupp för  Nu är det nog-mvc  och hoppas på att många fler ansluter vid nästa möte, 10 mars.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev