Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Moduluppbyggt system gör patientövervakning billigare

Publicerad: 2 september 2003, 12:15

Trådlös signalöverföring är en förutsättning för att patientövervakning i hemmet ska vara ett alternativ till sjukhusvård. De tekniska lösningarna har hittills varit dyra, men nu utvecklas ett billigare, moduluppbyggt system på Norrlands universitetssjukhus.


Trådlösa system som överför patientens fysiologiska mätvärden som exempelvis EKG, EEG, andning, puls och syremättnad till sjukhuset har hittills bara funnits på marknaden för specifika ändamål och till priser som gjort att de i praktiken inte varit tillgängliga för en bredare användning.

- De stora tillverkarna är inte intresserade av att deras utrustningar är kompatibla med andras och det håller uppe priset, säger Stefan Karlsson, forskningschef vid avdelningen för medicinsk teknik och informatik, MTI, på Norrlands universitetssjukhus i Umeå.  - Med vårt projekt vill vi visa att man kan tillverka ett system som är uppbyggt av standardkomponenter och där vi utgår från patientens övervakningsbehov. Därifrån bygger vi ett system med en analysmodul som är anpassad efter dessa behov.  Det system som nu finns som fungerande prototyp kan placeras i patientens hemmiljö. Efter att signalen har registrerats, digitaliseras den och överförs trådlöst med ett Dect-system - räckvidd cirka 400 meter - till en vanlig hemdator. Från datorn kan patientinformationen överföras via internet eller virtual private network, VPN, till sjukhuset, där den behandlas på samma sätt som information från exempelvis en intensivvårdsavdelning.  Måste vara billigare än i dag  Enligt Stefan Karlsson ska projektet ses som ett första steg för att kunna införa övervakning i hemmet för patienter som behöver och önskar det. Detta har särskild aktualitet i en region där patienterna kan ha 30 mils resväg till närmaste sjukhus.  - Med patientövervakning i hemmet frigörs resurser på sjukhusen, men ett krav är att det finns anhöriga som kan ge patienten den hjälp som är absolut nödvändig, säger Stefan Karlsson.  - Och en annan förutsättning är givetvis att vi kan presentera ett flexibelt system som är tillförlitligt och som är betydligt billigare än de som finns på marknaden i dag.  Patientövervakning sker rutinmässigt, exempelvis i samband med större operativa ingrepp eller allvarliga sjukdomstillstånd. Vid övervakningen registreras de parametrar som anses väsentliga för att man på ett betryggande sätt ska kunna upptäcka förändringar i patientens hälsotillstånd.  Ofta är det fråga om att mäta exempelvis EKG, andning, puls och syremättnad i blodet. Men i det prototypsystem som utvecklats i Umeå har man istället valt en signal som är svårare att omvandla och överföra digitalt: EMG, eller elektromyografi, som mäter den elektriska aktiviteten i musklerna.  - Vi ville först utveckla en prototyp som klarar av trådlös överföring av digitala EMG-signaler, främst inom ergonomi, rehab- och idottsmedicin. Nu när vi visat att vi klarar av det kan vi gå vidare med andra typer av signaler, säger Stefan Karlsson.

Benny Andersson

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev