Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mögellukt i golvvinkeln ökade risk för allergi

Publicerad: 5 maj 2006, 12:10

Risken att barn har besvär med astma och allergi är större om de bor i bostäder där det går att känna mögellukt i vinkeln mellan vägg och golv. Det visar en avhandling som Linda Hägerhed Engman lägger fram vid Lunds universitet nästa fredag, den 12 maj.


Linda Hägerhed Engman är industridoktorand vid avdelningen för byggnadsfysik vid Lunds tekniska högskola. Hon arbetar annars vid Sveriges provnings- och forskningsinstitut i Borås, tidigare Statens provningsanstalt.

I sitt avhandlingsarbete har Linda Hägerhed Engman utgått från enkätstudien Bostad-barn-hälsa, där drygt 14 000 barn mellan ett och sex år i Värmland kartlades. Utifrån denna studie gjordes en fall-kontrollstudie, där 198 barn som hade besvär med astma eller allergi jämfördes med 202 friska kontroller. Syftet var att se om det fanns någon koppling mellan bland annat luft och ventilation i deras bostäder   och barnens allergiska symtom.

Linda Hägerhed Engman och hennes kollegor inspekterade bostäderna och fann att om de upptäckte mögellukt i den så kallade golvvinkeln, alltså vinkeln mellan vägg och golv i ett rum, så var risken större för att barnen hade allergiska besvär. Ju starkare lukt, desto större besvär hos barnen, framför allt med rinnande snuva och eksem.

Däremot fanns det inget samband mellan barnens besvär och andra tecken på fukt i bostaden.

Studien visade också på en tydlig koppling mellan dålig ventilation i småhus och allergiska besvär. Någon sådan koppling fanns inte när det gällde lägenheter i fler-bostadshus, vilka i allmänhet var bättre ventilerade.

Även daghemsvistelse innebar en ökad risk för astma och allergi, visar Linda Hägerhed Engmans avhandling.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev