Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag20.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Möjlig orsak till psoriasis upptäckt

Publicerad: 11 juli 2007, 09:17

Svenska forskare har för första gången hittat en koppling mellan små molekyler som reglerar genuttrycket, så kallade mikroRNA, och uppkomsten av inflammatoriska hudsjukdomar som psoriasis.


Ämnen i artikeln:

Psoriasis

Vilken betydelse de relativt nyupptäckta mikroRNA-molekylerna, vilka har till uppgift att reglera genernas aktivitet, har för utvecklingen av inflammatoriska sjukdomar är ett hittills outforskat område.

I den aktuella studien har forskare vid Karolinska institutet i Solna  undersökt förekomsten av olika mikroRNA-molekyler i biopsier från hud och andra vävnader från både patienter med psoriasis och friska kontrollpersoner.

Analysen visade att uttrycket av mikroRNA var kraftigt förändrat i huden hos personerna med psoriasis, jämfört med normal hud och även jämfört med atopiskt eksem. En av dessa mikroRNA, kallad miR-203, var kraftigt uppreglerad och uttrycktes dessutom endast i hudens epitelceller. Artikelförfattarna tror därför att denna molekyl kan spela en central roll i utvecklingen av psoriasis.

– Att molekylen är både hudspecifik och sjukdomsspecifik gör den extremt intressant. Detta kan ge en viktig ingång i förståelsen för hur sjukdomen uppstår, säger Mona Ståhle, professor vid institutionen för medicin och den som leder forskargruppen.

Resultaten pekar enligt forskarna på att mikroRNA troligtvis även har en betydelse för uppkomsten av andra kroniska inflammatoriska sjukdomar, som atopiskt eksem, artrit och vissa autoimmuna sjukdomar. Ökade kunskaper om dessa mekanismer kan på sikt göra det möjligt att utveckla nya, effektivare läkemedel.

– Eftersom MikroRNA kan styra en hel kedja av processer bakom en sjukdom, skulle terapier som är riktade mot dem kunna vara betydligt effektivare än mediciner som riktas mot enstaka proteiner, säger Måna Ståhle.

Exakt på vilket sätt den identifierade molekylen miR-203 påverkar insjuknandet i psoriasis är ännu inte klarlagt. Men enligt Måna Ståhle reglerar molekylen troligtvis en gen kallad Socs-3, vilken är känd för att vara involverad i den inflammatoriska responsen.

De nya rönen presenteras i tidskriften PLoS Dermatology i dag, onsdag.

PLoS Dermatology, publicerad online 11 juli 2007 

Ämnen i artikeln:

Psoriasis

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev