Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Möjligheter till fortbildning utreds med enkät

Publicerad: 22 januari 2013, 13:59

Specialisters möjlighet till fortbildning har gradvis försämrats de senaste fem åren. I veckan skickar Läkarförbundet ut sin åttonde enkät om fortbildning.


Var femtonde specialist, cirka 1 400 personer, kommer i veckan att få möjlighet att svara på frågor om hur ofta de genomför fortbildningar eller internutbildningar.

Enkäten genomfördes första gången 2004, efter överenskommelsen om samverkansformer med läkemedelsindustrin. Då fanns det oro för att utvecklingen skulle leda till betydligt färre utbildningar för läkarna.

Men de dramatiska förändringarna uteblev. I stället har man sett en gradvis försämring de senaste fem åren.

Detta kan, enligt Läkarförbundets utredare Turid Stenhaugen, bero på att det är ont om tid att lägga på utbildning.

–Det är i dag större fokus på produktion, och det gör att det blir mindre tid över till forskning och förbättringsarbete, säger hon.

De senaste fem åren har deltagande i kurser och konferenser minskat med 20 procent. Dessutom har läkarnas deltagande i internutbildningar minskat från 84 procent 2005 till 58 procent 2010.

Läkarförbundets undersökningar visar också att tid och resurser till fortbildning är ojämnt fördelat mellan olika specialiteter.

I de områden där det råder brist på specialister läggs mindre tid på utbildning, till exempel inom allmänmedicin, psykiatri och geriatrik.

Resultaten från enkäten kommer att presenteras i Almedalen i sommar, och därefter i en skriftlig rapport.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev