Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Molekyl gjorde möss unga igen

Publicerad: 27 mars 2017, 07:07

Genom att behandla möss med en liten peptid har forskare lyckats göra gamla och slöa möss pigga och friska igen. Pälsen förbättrades, mössen fick bättre njurar och blev mer nyfikna på sin omgivning.


När vi blir äldre ansamlas åldrade celler i våra kroppar, celler som vägrar att dö och som forskarna tror bidrar till sjukdom och död. Dessa celler, så kallade senescenta celler, producerar ett protein, p53, som borde få dem att begå självmord och försvinna. Men forskare har upptäckt att dessa celler också bildar ett annat protein, FOXO4, som blockerar p53, vilket resulterar i att cellerna inte dör.

Nu har nederländska forskare experimenterat med en kortare variant, en peptid, av FOXO4 som binder till p53 och på så sätt förhindrar att den längre varianten binder till samma protein. På så sätt kan p53 fungera som den ska och cellen begår självmord genom så kallad apoptos.

För att testa molekylen utgick forskarna från genetiskt modifierade möss som åldras och dör i förtid. Vid bara några månaders ålder börjar de tappa päls, njurfunktionen försämras och de blir slöa.

Forskningen, som presenteras i tidskriften Cell, visar att när peptiden testades på sådana möss så förbättrades både pälsen och njurfunktionen samt tiden de orkade motionera i ett springhjul. När peptiden testades på vanliga, men äldre, möss syntes liknande resultat förutom att dessa möss även blev mer nyfikna på sin omgivning.

– Detta är definitivt ett banbrytande framsteg. För första gången har någon lyckats visa att det går att bli av med senescenta celler utan några uppenbara biverkningar, säger Francis Rodier, cell- och molekylärbiolog vid University of Montreal, Kanada, som inte var involverad i den aktuella forskningen, till tidskriften Science.

Forskarna själva, med Peter de Keizer vid Erasmus University Medical Center i Rotterdam i spetsen, är optimistiska, men påpekar att mycket forskning återstår. Inte minst eftersom borttagande av stora mängder av senescenta celler kan resultera i biverkningar liknande dem som cancerpatienter kan drabbas av.

TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News