Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mölndal ett av tre forskningscentra

Publicerad: 18 mars 2013, 13:47

Foto: Astra Zeneca

Astra Zeneca koncentrerar sin forskning och utveckling till tre platser i världen: Storbritannien, USA och – Sverige.


Mölndal kommer att bli ett av tre strategiska centra för forskning och utveckling i världen, när företaget samlar sina resurser och samtidigt minskar på personalstyrkan. De andra två forskningscentrumen ska ligga i Cambridge, Storbritannien, där läkemedelsbolaget kommer att satsa 500 miljoner dollar på en helt ny anläggning, och i Gaithersburg, Maryland, USA.

Mölndal stärks i sin nya roll i de nya planerna, enligt företaget. Anläggningen ska bli strategiskt center för forskning och utveckling, i första hand inriktat på små molekyler.

I Cambridge är målet att bli världsledande inom innovativ bioscienceforskning, enligt ett pressmeddelande. Där placeras också företagets huvudkontor.

I Gaithersburg, USA, bedrivs huvuddelen av Astra Zenecas verksamhet med biologiska läkemedel. Hit flyttas också en stor del av den USA-baserade forskningen kring läkemedelsutveckling av stora och små molekyler.

När forskningen samlas till tre platser och huvudkontoret flyttas påverkas förstås andra delar av Astra Zeneca. Störst påverkan får förändringarna i USA och Storbritannien. Huvudkontoret lämnar London för Cambridge och forskningen i Alderley Park, Cheshire, Storbritannien läggs ner. Därifrån flyttas 1 600 befattningar.

Ungefär 1 200 befattningar väntas lämna Wilmington i delstaten Delaware i USA när funktionen för global läkemedelsutveckling flyttas.

Totalt handlar det om 2 500 befattningar som flyttas och en personalminskning på 1 600 personer, varav de flesta finns i USA och Storbritannien.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev