Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mönster av små förändringar hittar schizofrena patienter

Publicerad: 8 november 2005, 08:35

Genom att låta en dator med ett sofistikerat analysprogram jämföra bilder av patientens hjärna med bilder från en frisk hjärna, har amerikanska forskare utvecklat ett nytt sätt att tidigt diagnostisera schizofreni. Den aktuella studien publiceras i Archives of General Psychiatry.


Forskarna, som är verksamma vid University of Pennsylvania Health System, UPHS, låter en dator med ett avancerat analysprogram jämföra bilder av hjärnan från en patient med bilder från en frisk hjärna. Bilderna tagna med en magnetkamera och förändringarna är så små att de inte går att upptäcka med blotta ögat. Och i stället för att leta efter förändringar i en speciell region, låter forskarna datorn leta och jämföra mönster av subtila förändringar i hela hjärnan.

På detta sätt lyckades forskarna korrekt ställa diagnosen schizofreni hos över 83 procent hos en grupp patienter. Och genom att genomföra ytterligare analyser lyckades de förbättra träffsäkerheten till 91 procent.

Enligt Christos Davatzikos, som leder studien vid Section of Biomedical Image Analysis, UPHS, är det med hjälp av denna metod möjligt att upptäcka abnormaliteter i hjärnan som inte går att se med ögat samt utföra avancerade analyser av dessa förändringar.

Enligt forskarna kan tekniken bli ett värdefullt redskap för att upptäcka schizofreni hos tonåringar som ännu inte visar några symtom men som löper stor risk att utveckla sjukdomen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev