Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Morddömd läser till läkare

Publicerad: 7 november 2007, 07:39

En man som är dömd för mord läser sedan i höstas på läkarprogrammet på Karolinska institutet, KI. Mannen nämnde inget om sitt brott vid antagningen och KI anser inte att han kan stängas av på grund av sitt förflutna.


Läkarstudenten är en man i 30-årsåldern som i början av 2000-talet dömdes till elva års fängelse för mord och andra brott, skriver Dagens Nyheter. Mordet bedömdes vara ett så kallat hatbrott, det vill säga ett brott som riktas mot en person på grund av dennes etniska ursprung, religiösa tro, sexuella läggning eller liknande.

Mannen frigavs i februari i år och sökte då till läkarutbildningen vid KI, där han påbörjade sina studier i höstas. Enligt KI berättade mannen inte om sin bakgrund varken i den skriftliga levnadsberättelse han lämnade in eller i de intervjuer han genomgick i samband med antagningen.

KI:s rektor Harriet Wallberg-Henriksson uppger för Dagens Nyheter att hon först sedan terminen börjat fick veta att studenten är dömd för mord. Detta via anonyma brev.

– Vi kontaktade då polisen och diskuterade säkerhetsaspekterna. Vi ville veta vilka hot som kunde finnas mot studenten i fråga och i fall han själv utgjorde ett hot mot andra. Vi fick en del synpunkter.

Enligt Harriet Wallberg-Henriksson är dock varken de faktum att studenten är dömd för allvarliga brott eller att han undvikit att berätta om sin bakgrund i antagningsprocessen tillräckliga skäl för att stänga av honom från utbildningen.

Den morddömde studenten vill inte uttala sig om huruvida han tror att allmänheten kommer att kunna känna förtroende för honom som läkare.

– Men om alla skulle känna till allas bakgrund skulle samhället inte fungera. Det finns en dialog mellan mig och Karolinska, det räcker så, säger han till Dagens Nyheter.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev