Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Morddömda ska inte kunna få legitimation

Publicerad: 13 februari 2008, 09:18

Människor dömda för så allvarliga brott som mord får inte jobba som läkare. Det anser Socialstyrelsen. Beslutet kan få konsekvenser för andra som läser till läkare.


Det var betygsfusk som gjorde att en morddömd läkarstudent blev av med sin plats på Karolinska institutet tidigare i år, inte mordet som han dömts för.

Men även om han hade fått läsa färdigt, hade han aldrig fått sin legitimation. Personer som har begått så allvarliga brott har förbrukat allmänhetens förtroende och är direkt olämpliga att ha patientrelationer. Det skriver Socialstyrelsen som utrett frågan på uppdrag av Karolinska institutet, KI.
– Varje fall måste prövas individuellt, men här anser vi att mannen aldrig skulle ha kunnat få sin legitimation, säger Thomas Tegenfeldt, chef för Socialstyrelsens enhet för behörighet och patientsäkerhet.

Ingen tidsbegränsning

Den 24 januari i år blev den tidigare läkarstudenten av med sin plats efter att det framkommit att han sökt in med förfalskade betyg, se Dagens Medicin nr 5/08.

Socialstyrelsen skriver att det inte finns några begränsningar för hur långt bakåt i tiden man kan gå för att se om någon är olämplig för läkaryrket.

– Det är riktigt. Problemet är att vi inte har kännedom om alla brott, säger Thomas Tegenfeldt. '

Därför vill Socialstyrelsen att antagningsreglerna ska ändras så att skolorna får rätt att kontrollera om de som söker till läkar­utbild­ningen har begått allvarliga brott som rör liv och hälsa.

Häromdagen avslöjade Aftonbladet att en annan läkarstudent vid KI har varit med och grundat en nazistisk ungdomsorganisation. Men det är en helt annan sak, säger Thomas Tegenfeldt.

– Så vitt vi vet är han inte dömd för något brott. Om det bara handlar om åsikter kan vi inte göra något.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev