Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mordmisstänkta läkaren begärd häktad av åklagaren

Publicerad: 5 mars 2009, 07:55

Läkaren som anklagas för att ha dödat en liten flicka på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna har begärts häktad. Själv står hon fast vid sin oskuld. (Ny version 10.23)


Den mordmisstänkta läkaren vid Astrid Lindgrens barnsjukhus har begärts häktad vid Solna tingsrätt. Kammaråklagare Elisabeth Brandt vill hålla henne inlåst för att hon inte ska kunna undanröja bevis eller försvåra utredningen.

Enligt åklagarens häktningsframställan är läkaren på sannolika skäl misstänkt för mord alternativt dråp. Det är den högre graden av de två misstankegraderna som finns.

Av häktningsframställan framgår också att det misstänkta brottet begicks den 20 september förra året.

Läkaren hämtades på sin arbetsplats i måndags och har suttit anhållen sedan dess. Under gårdagen uttryckte hennes försvarare Björn Hurtig skarp kritik mot att åklagaren inte har preciserat anklagelserna.

Vid det nya förhör som hölls sent i går, onsdag, fick försvaret mer information.

– Vi har fått en gärningsbeskrivning som motsvarar de krav vi kan ställa i det här läget. Mer kan jag inte säga, förklarar Björn Hurtig.

Däremot säger han att läkaren står fast vid att hon är oskyldig.

– Hon har inte ändrat sig en tum. Det här är en extremt kompetent läkare som tas in för att hjälpa särskilt sjuka. Att hon skulle ha dödat ett barn … Det känns som att åklagaren och jag lever i parallella universum.

Kammaråklagare Elisabeth Brandt har avböjt att svara på frågor om fallet med hänvisning till förundersökningssekretessen.

Relaterat material

Operationer ställs in efter misstänkt mord på patient

Läkarförbundet kritiserar formerna för gripandet

Läkare anhållen för mord

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev