Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Morfinläkemedel saknas i Sverige

Publicerad: 27 december 2019, 08:23

Foto: GettyImages

Sedan i februari saknas långtidsverkande morfintabletter i Sverige. Problemet märks särskilt av inom den palliativa vården, där döende eller obotligt sjuka behandlas, rapporterar Dagens Nyheter.


– De patienter som behöver den här typen av smärtlindring är framför allt cancerpatienter med obotlig sjukdom och en begränsad tid kvar att leva eller patienter med kotkompressioner och väldigt svår smärta under några månader. Då kan en förutsättning för att man ska klara vardagen vara en långverkande morfintablett, säger Bertil Axelsson, överläkare och adjungerad professor i palliativ medicin, till tidningen.

Tillfälliga brister på läkemedel, så kallade restnoteringar, är ett växande problem. Förra året restnoterades omkring 700 läkemedel. Läkemedelsverkets prognos pekar på att runt 1 000 läkemedel kommer att ha restnoterats i år.

Att peka ut någon enskild orsak till att restnoteringarna ökar går inte, enligt myndigheten.

– Det har under året kommit fler rapporter som bekräftar det vi har sagt: att det handlar om en komplex struktur med många aktörer i läkemedelskedjan och små marginaler i varje led. Vi ser också att det är ett globalt problem, det är samma visa i USA och övriga Europa, säger Johan Andersson, enhetschef vid Läkemedelsverket, till tidningen.

(TT)

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev