Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Morfinliknande läkemedel kan ligga bakom popstjärnas död

Publicerad: 26 juni 2009, 11:57

Sångaren Michael Jackson dog av allt att döma på grund av ett omfattande missbruk av läkemedel. Enligt vissa uppgifter ska han ha dött efter en överdos av Petidin.


Sångaren Michael Jackson dog av ett hjärtstillestånd i USA i går, torsdag. Inte av en hjärtattack, vilket flera medier felaktigt har uppgivit.

Vad som orsakade dödsfallet är ännu inte klarlagt, men enligt flera bedömare tyder det mesta på att ett omfattande läkemedelsmissbruk kan ha fått hjärtat att stanna. Popstjärnan Michael Jackson, som blev 50 år, ska framför allt ha missbrukat olika typer av smärtstillande läkemedel.

Enligt tidningen The Guardian ska en obduktion genomföras senare i eftermiddag på Los Angeles County Coroner´s Office. Dit flögs hans kropp av en helikopter från UCLA Medical Centre, det sjukhus där dödsfallet bekräftades.

Enligt en talesperson för UCLA Medical Centre var både kardiologer och akutläkare delaktiga i återupplivningsförsöken av Michael Jackson.

Polisen undersöker nu dödsfallet, även om det inte föreligger någon misstanke om brott. Enligt tidningen The Sun ska Michael Jackson ha dött efter en injektion av Demorol, som i Sverige marknadsförs under namnet Petidin (petidinhydroklorid). Det är ett mycket kraftigt morfinliknande läkemedel. Michael Jackson ska ha blivit beroende av både Demorol och morfin under den rättegång 2003 då sångaren stod åtalad för att ha haft sex med en minderårig.

Enligt The Sun, som citerar en anonym källa, ska Michael Jackson efter injektionen,ha börjat andats långsammare och långsammare ända tills andhämtningen upphörde helt.

Även Brian Oxman, familjen Jacksons advokat, har berättat om Michael Jacksons missbruk av läkemedel.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev