Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mörk choklad sänker blodtryck

Publicerad: 4 juli 2007, 08:40

Att varje dag äta en bit mörk choklad sänker blodtrycket, utan att det ger någon ökning i vikt eller försämrade blodvärden. Det visar en tysk studie som publiceras i tidskriften JAMA.


Tidigare studier har pekat på att ett högt intag av kakao under en kort tid kan ha en blodtryckssänkande verkan, men de sammantagna hälsoeffekterna av att äta små mängder kakao under en längre tid har hittills varit oklara.

 I den aktuella studien ingick 44 personer i åldern 56-73 år som hade antingen ett förstadium till högt blodtryck eller mild hypertoni, men som var friska i övrigt. Deltagarna delades slumpmässigt in i två grupper. Den ena gruppen fick under 18 veckors tid äta 6,3 gram mörk choklad om dagen, medan den andra gruppen istället fick äta vit choklad.

 Resultaten visade att de personer som åt av den mörka chokladen hade ett minskat systoliskt och diastoliskt blodtryck, medan blodtrycket var oförändrat hos de som åt vit choklad. Konsumtionen av mörk choklad hade heller inte medfört några negativa effekter på hälsan i form av ökning i vikt, höjda blodfetter eller förhöjt blodsocker.

 Enligt forskarna är det troligtvis de flavonoler som finns i kakao som medfört de goda effekterna, men något säkert samband kunde inte fastställas.

 Att inkludera av små mängder mörk choklad i den dagliga kosten kan enligt artikelförfattarna utgöra ett enkelt sätt för personer med högt blodtryck att sänka sina värden. Detta jämfört med strategier som går ut på att ändra sina livsmönster, vilka ofta kan vara svåra att förverkliga.

JAMA 2007;298: 49-60

Läs även om att chokladingrediens stoppar cancercellers delning

Läs även om att choklad kan lindra diarré

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev