Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Möten för sjukskrivna ifrågasätts i rapport

Publicerad: 13 februari 2014, 06:45

Utredningar för sjukskrivna görs sannolikt för ofta, enligt en rapport från Inspektionen för Socialförsäkringen.


År 2012 genomförde Inspektionen för socialförsäkringen en enkät som besvarades av över 1 000 handläggare på Försäkringskassan. Till svaren kopplades mer än 100 000 sjukskrivningsärenden.

Enligt en rapport som bygger på undersökningen leder positiva attityder till Försäkringskassans utredningsmetoder bland handläggarna till längre sjukskrivningstider.

En sorts utredningsmetod kallas avstämningsmöte och innebär att exempelvis läkare och arbetsgivare har ett möte med handläggaren och den sjukskrivna. Sjukskrivningstiden var i snitt en dag längre för de sjukskrivna som hade handläggare som tillhörde de 25 procent mest positiva till avstämningsmöten jämfört för de som kom till handläggare som tillhörde de 25 procent mest negativa till sådana möten.

Enligt rapporten överanvänds sannolikt utredningarna.

– Innan vi vet mer om för vem och vilka dessa utredningar gör nytta bör de användas försiktigt, säger Pathric Hägglund, som är en av rapportförfattarna.

Kan inte utredningarna ändå ha positiva effekter, även om sjukskrivningstiderna blir längre?

– Om man tänker att en längre sjukskrivningstid minskar risken för att bli sjukskriven igen så kan det finnas fördelar, men vi har undersökt det och det finns inget som tyder på att en längre sjukskrivning minskar risken för att åter bli sjukskriven.

– Problemet med utredningarna är att de ökar sannolikheten för individen att få rehabiliterings- eller samverkansinsatser.

Pathric Hägglund lyfter fram att rehabiliteringsinsatser kan förlänga sjukskrivningstiden och tar multimodal rehabilitering inom rehabiliteringsgarantin som exempel.

– Patienterna säger att de mår bättre, men de blir mer sjukskrivna.

Fast då har man väl uppnått det viktigaste målet, om personerna mår bättre?

– Målet med rehabiliteringsgarantin är att stödja återgång i arbetslivet och att förebygga sjukfrånvaro och det uppnår man inte. Sedan upplever patienterna att de mår bättre, men upplevd hälsa kan skilja sig från faktisk hälsa, säger Pathric Hägglund.

I rapporten konstateras också att handläggarnas attityder till Försäkringskassans regelverk påverkar hur långa sjukskrivningsperioderna blir.

De som kom till handläggare som tillhörde de 25 procent som var mest positiva till sjukförsäkringens regler hade i snitt tre dagar mindre sjuktid än de som kom till de 25 procent som var minst positiva till reglerna.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev