Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Motion bromsade förändringar i hjärnan hos alzheimer-möss

Publicerad: 27 april 2005, 08:53

Fysisk aktivitet verkar blockera alzheimerliknande förändringar hos transgena möss. Hos de möss som hade fri tillgång till ett springhjul minskade nivåerna av proteinet betaamyloid i hjärnan.


Det framgår av en ny studie som publiceras i veckans utgåva av Journal of Neuroscience. Forskare vid University of California, USA, har i en djurmodell testat hypotesen att livsstilsförändringar kan bromsa både insjuknandet i Alzheimers sjukdom och den fortsatta utvecklingen av sjukdomen.

De transgena mössen började utveckla alzheimerliknande amyloida plack vid tre månaders ålder. Forskarna började med att placera mössen i burar med eller utan ett hjul att springa i. Mössen var då sex veckor eller en månad gamla.

Mössen fick vara i burarna i fem månader. Sex dagar efter denna period placerades de i en vattenbassäng med en gömd plattform, för att testa hur snabbt de kunde lära sig att lokalisera plattformen.

Mössen som hade motionerat under sin tid i burarna klarade av uppgiften på två dagar, vilket var mer än dubbelt så snabbt som mössen som hade varit fysiskt inaktiva.

I nästa steg undersökte forskarna vävnadsprover från mössens hjärnor. De jämförde plackbildning och nivåer av proteinerna betaamyloid och amyloid prekursor protein, APP, ett förstadium till betaamyloid.

De vältränade mössen hade, jämfört med sina inaktiva artfränder, signifikant färre plackbildningar, och en halvering av antalet betaamyloidfragment i hjärnbarken och hippocampus. Senare försök visade att skillnaderna började uppträda redan under den första månaden.

Forskarna anser att resultaten tyder på att den fysiska aktiviteten hos mössen leder till en förändring av hur proteinet APP omsätts.

Liknande fynd har nyligen gjorts av andra forskare, i en studie som i mars publicerades i tidskriften Cell. De använde en annan variant av transgena alzheimermöss, som fick vistas i en berikande miljö med mycket sällskap, glada färger, springhjul och andra leksaker. Även dessa möss hade lägre grad av alzheimerliknande förändringar i hjärnan än kontrollmössen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev