Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Motion ger skydd mot bröstcancer

Publicerad: 27 Februari 2007, 09:04

Motion ger skydd mot bröstcancer

Minst fem timmar motion per vecka minskar på lång sikt risken för att utveckla bröstcancer, enligt en ny amerikansk studie. Även östrogen­receptorerna påverkar risken.


Enligt forskarna bakom studien, som kommer från bland annat University of Southern California, är detta den första studien som visar att motionsvanor långsiktigt påverkar risken för att drabbas av bröstcancer.

Syftet med studien var att ta reda på om motion på lång sikt påverkar   risken för två typer av bröstcancer. Dels invasiv bröstcancer, vilket innebär cancer som spridit sig, dels mot bröstcancer som endast spridit sig lokalt. Forskarna analyserade även hur förekomsten av hormonreceptorer påverkade risken för att utveckla bröstcancer.

Över 110 000 kvinnor ingick i studien, vilka alla arbetar eller har arbetat som lärare i Kalifornien. Kvinnorna var i åldrarna 22 till 79 år och hade inte tidigare varit drabbade av bröstcancer då studien startades 1995.

Kvinnornas motionsvanor kartlades vid studiens start och följdes sedan upp kontinuerligt. Vilka som insjuknat i sjukdomen identifierades sedan via ett cancerregister.

Under studiens gång diagnostiserades 3242 kvinnor med bröstcancer, varav över 80 procent hade den mer spridda formen av sjukdomen.

Det visade sig att de kvinnor som deltog i mer påfrestande former av motion, såsom simning eller joggning, löpte mindre risk att drabbas av de båda formerna av bröstcancer än de kvinnor som motionerade mindre. Minst fem timmar motion i veckan krävdes för att minska risken.

Men även hormonreceptorerna visade sig ha betydelse för huruvida intensiv motion lönade sig. Den positiva effekten sågs endast hos de patienter som hade invasiv bröstcancer där tumörerna var ER-negativa, det vill säga icke-hormonberoende.

De behandlingar som idag används mot bröstcancer och som verkar genom att blockera östrogenreceptorer, minskar endast risken för östrogenpositiv cancer, menar forskarna. Om fynden bekräftas i fler studier tror forskarna därför att motion kan komplettera den ordinarie behandlingen mot den ER-negativa formen av sjukdomen.

Hanna Odelfors

Archives of Internal Medicine 2007; 167 :408-415

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev