Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Motion minskade inte kvinnors risk för tarmcancer

Publicerad: 17 februari 2006, 11:58

Det finns inga bevis för att fysisk aktivitet påverkar risken att drabbas av tjocktarmscancer. Det visar en studie av drygt 30000 amerikanska kvinnor.


Fynden presenteras i The International Journal of Cancer i dag, den 17 februari.

Spridda delresultat från tidigare forskning har fått forskare att dra den teoretiska slutsatsen att motion skyddar mot cancer i tarmarna. Exempel på bevis som ligger till grund för teorin är att fysisk aktivitet främjar omsättningen av celler i tarmarna, stimulerar immunförsvaret och förändrar produktionen av insulin och prostaglandin. Antagandet har även fått stöd i ett 40-tal epidemiologiska studier.

Nu publicerar amerikanska forskare nya resultat som grusar denna motionsteori. Brook A Carlton vid University of California, San Fransisco, USA, har följt 31 783 kvinnor som alla deltog i en stor bröstcancerstudie. De samlade in information om hur många av dessa kvinnor som drabbats av tjocktarmscancer under en nioårsperiod och hur mycket kvinnorna motionerade under den tiden.

Totalt hittades 243 fall av tjocktarmscancer hos kvinnorna, men forskarna kunde inte se att motion på något sätt verkade cancerskyddande hos kvinnorna.

Forskarna misstänker orsaken till att de misslyckades med att hitta något samband skulle kunna vara att kvinnorna inte skattat sin fysiska aktivitet på rätt sätt. För att utröna vad som verkligen stämmer behövs nu mer forskning på området, skriver forskarna i sin studie.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News