Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Motion på recept framgång

Publicerad: 9 mars 2009, 13:17

Följsamheten till fysisk aktivitet på recept är ungefär lika bra som för läkemedelsordinationer, menar forskare bakom en ny studie från Linköpings universitet.


I studien ingick 6 300 personer i Östergötland som har ordinerats fysisk aktivitet på recept. Ett år efter ordinationen hade 52 procent av dessa personer ökat sin fysiska aktivitetsnivå, enligt studiedeltagarnas egna enkätsvar. Andelen helt inaktiva hade minskat från 33 till 20 procent.

Två tredjedelar av deltagarna i studien var kvinnor, och hälften var i åldern 45-64 år.

Studien är en del av ett avhandlingsarbete av folkhälsovetaren Matti Leijon vid Linköpings universitet.

– Det här är bra siffror eftersom det handlar om att ändra sina levnadsvanor, vilket kan vara svårt. Följsamheten när det gäller läkemedel ligger på ungefär samma nivå i studier från WHO och Nätverk för läkemedelsepidemiologi, säger Matti Leijon till Dagens Apotek.

– Men fysisk aktivitet på recept ska ses som ett komplement snarare än ett alternativ till läkemedelsbehandling, säger han.

Hälften av personerna i studien fick ordination på en vardagsaktivitet, och bland dessa var följsamheten klart högre än hos dem som ordinerades träning i organiserad form.

– En annan sak som var tydlig i vår analys var att de personer som från början var lite aktiva hade större följsamhet än de som var helt inaktiva, säger Matti Leijon.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev