Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Motion till kongressen att införa AT för sjuksköterskor

Publicerad: 2 April 2008, 12:02

Inför AT-tjänstgöring för sjuksköterskor. Det vill Vård­förbundet i Jämtland. På central nivå är förbundet redo att ruska liv i det nygamla förslaget.


I måndags, den 31 mars, gick tiden ut för att lämna förslag till Vårdförbundets kongress i mitten av maj. Rekordmånga motioner har kommit in tack vare att kraven på formalia har slopats. I stället får förslagen se ut hur som helst, något som vissa kortfattade men kärnfulla medlemmar tagit fasta på.

”Jag vill ha förkortad arbetstid”, lyder en motion.

Förbundets avdelning i Jämtland vill införa ett kliniskt tjänstgöringsår för sjuksköterskor efter examen, en form av AT. Frågan har varit uppe förut, senast 2002 då ett förslag från Socialstyrelsens fick nobben av flera remissinstanser. Det skulle bli för dyrt och kräva för mycket resurser.

Bättre förutsättningar

Kristina Fluur Hedman, avdelningsordförande i Jämtland, tror att chansen är större den här gången.

– Förutsättningarna ändras hela tiden. Det handlar både om patienternas säkerhet och känslan av att vara en fullvärdig yrkesutövare, säger hon.

Klarar inte nyutexaminerade sjuksköterskor sitt jobb?
– Många upplever en krock mellan den teoretiska utbildningen och verksamhetens praktiska krav. De klarar det, men det tar tid och är ångestfyllt.

AT-sjuksköterskorna skulle kunna rotera tre månader vardera mellan exempelvis kirurgi, medicin, infektion och psykiatri. På så sätt skulle sjuksköterskorna få en bra inblick i yrkets olika områden. Det tror Barbro Lindberg som är förtroendevald i avdelningsstyrelsen och arbetar som sjuksköterska på medicin­avdel­ning 208 vid Östersunds sjukhus.

– En samlad praktik gör att man klättrar kunskapsmässigt, säger hon.

Förhoppningen är att lönerna ska stiga i takt med kompetensen. Kristina Fluur Hedman ser fler utbildningsnivåer som ett sätt att få upp lönerna.

– Läkarna har haft framgång med det. Efter AT har de en ny startpunkt, liksom efter specialist­tjänst­göringen. Vi vill behandlas likadant, säger hon.

Många förslag handlar om lön

För sex år sedan var Vårdförbundet en av de remissinstanser som sade nej till Socialstyrelsens förslag eftersom det inte ansågs tillräckligt genomarbetat. Men nu är man beredd att diskutera frågan igen. Kristina Malm Jansson är samordnare för gruppen yrke och villkor. Hon tror att förutsättningarna för sjuksköterske-AT har blivit bättre.

– Tidigare erbjöd många landsting traineeplatser. Nu när det inte är lika aktuellt längre kan en praktisk tjänstgöringsperiod ha betydelse, säger Kristina Malm Jansson.

I övrigt handlar många av förslagen till Vårdförbundets kongress om högre löner, kortare arbetstid och kompetens­utveck­ling.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev