Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Motionerande män övervinner cancer

Publicerad: 29 maj 2008, 11:31

En halvtimmes cykling eller promenerande ökar chansen att överleva cancer, enligt en studie av svenska män. Motion minskar också risken att drabbas av cancer.


I studien följdes 40 708 män i åldrarna 45 till 79 år från Örebro och Västmanlands län. Alla hade besvarat en enkät med frågor om till exempel kost, rökning och motion.
Forskarna, som letts av Alicja Wolk, professor vid Karolinska institutet i Solna, kopplade ihop informationen om männens livsstil med data ur det nationella cancerregistret.

Under den sju år långa uppföljningstiden fick 3 714 av männen cancer och 1 153 avled av sjukdomen. Men män som promenerade eller cyklade minst 30 minuter om dagen ökade sin chans att överleva cancer med 33 procent, jämfört med män som motionerade mindre.

En halvtimmes motion om dagen minskade inte risken att drabbas av cancer, men män som gick eller cyklade en timme om dagen hade 16 procent lägre förekomst av cancer.

– De här resultaten visar för första gången klart att regelbunden motion i så enkla och basala former som att gå eller cykla även har en effekt för att minska risken för canceruppkomst och förbättrar prognosen hos dem som drabbats av cancer, i alla fall för medelålders och äldre män, säger professor Alicja Wolk, i ett pressmeddelande från Karolinska institutet.

British Journal of Cancer 2008; 98: 1864-1869

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev