onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Motstridiga resultat om kompressor vid hjärtstopp

Publicerad: 13 juni 2006, 12:41

Manuell hjärtmassage vid hjärtstopp förbättrar överlevnaden jämfört med automatisk kompression, visar en ny amerikansk studie. Men en del av undersökningen pekar på motsatsen.


Studierna presenteras i dagens utgåva av tidskriften Jama. Forskare från bland annat University of Pittsburgh har undersökt hur hjärtmassage vid hjärtstopp utanför sjukhus fungerar dels manuellt, dels med en mekanisk hjärtkompressor.

Överlevnaden efter hjärtstopp utanför sjukhus är låg och tidigare studier har visat att den som utför manuell hjärtkompression ofta inte orkar hålla på i jämn rytm så länge som skulle behövas.

I den ena randomiserade studien ingick 1071 patienter i USA och Kanada som alla fick hjärtstopp utanför sjukhus. 517 av dessa fick manuell hjärtmassage, medan 554 patienter fick behandling med mekanisk massage av en maskin av märket Auto Pulse.

Patienterna följdes upp fyra timmar efter att någon larmat ambulans och sedan de lämnat sjukhuset. Forskarna undersökte även om de patienter som överlevde fått sin kognitiva förmåga skadad på något sätt.

Fyra timmar efter första larmet till ambulans var det inte någon signifikant skillnad i överlevnad mellan gruppen som fick manuell hjärtmassage, där 29, 5 procent överlevde, och den grupp som fick mekanisk massage, där 28,5 procent överlevde. Men vid tiden för utskrivning från sjukhus hade betydligt färre i gruppen som fått automatisk hjärtmassage överlevt, 5,8 procent. I gruppen som fått manuell massage var överlevnaden 9,9 procent.

Men när forskarna tittade närmare på en del av studien som genomförts i Pittsburgh, USA, fann de en annan bild. Där var överlevnaden tvärtom högre bland patienter som fått automatisk hjärtmassage. 21,6 procent av dem som behandlades med Auto Pulse hade överlevt fyra timmar efter hjärtstoppet, medan bara 13,7 procent hade gjort det bland dem som fick manuell massage. Vid tiden för utskrivning från sjukhus hade 6,7 procent överlevt av dem som fick automatisk hjärtmassage, att jämföra med 1,9 procent i den andra gruppen.

En av författarna kommenterar de olika resultaten med att fler studier behövs för att besluta vilket sätt som är det bästa för att använda den mekaniska kompressorn.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev