Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

MP: ”Take Care en patientfara”

Publicerad: 18 juni 2013, 09:51

Helene Öberg (MP), sjukvårdspolitiker i Stockholm, anser att det hade gått att förutse problemen med journalsystemet i Stockholm.


Sedan klockan 9.00 i dag har journalsystemet Take Care varit utslaget i Stockholm. Helene Öberg, hälso- och sjukvårdspolitisk talesperson för Miljöpartiet, är kritisk till den information som hälso- och sjukvårdsförvaltningen i landstinget ger.

– Vi får löpande information om att det här inte betyder någon fara för patienter. Men de läkare som jag har träffat säger att det klart är ett problem för patientsäkerheten och det är även min uppfattning, säger hon.

Enligt de uppgifter förvaltningen har gett till Dagens Medicin går det att läsa kopior av journaler, men enligt läsarkommentarer på vår webbplats fungerar det inte. Helene Öberg har också varit i kontakt med läkare som vittnar om att det inte heller går att läsa journaler. Hon anser att man hade kunnat förutse de problem som uppstått både den här och förra veckan.

– Systemet är gammalt så det var bara en tidsfråga in det här skulle ske. När vi gör en ny upphandling är det viktigt att information också sparas på sjukhusen, inte bara centralt.

Relaterat material

Journalsystem ligger nere i Stockholm

Stabsläge efter journalfel

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev