Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mp vill utreda om medicinering leder till våldsbrott

Publicerad: 4 januari 2008, 09:32

Vilket samband har olika läkemedel med att våldsbrott begås? Det kräver Thomas Nihlén, miljöpartiets ledamot i socialutskottet, att socialminister Göran Hägglund (kd) låter utreda.


I en skriftlig riksdagsfråga till ministern påpekar mp-ledamoten att Kilen, Konsumentinstitutet läkemedel och hälsa, har begärt att socialdepartementet utreder sambandet mellan läkemedel och våld.

 Frågor om vad som ligger bakom våldsagerande är oerhört viktigt att belysa. Vi i miljöpartiet menar att alla bakgrundsfaktorer är av betydelse för att minska risken för sådana skeenden. Eventuell medicinering är en självklar och viktig faktor som behöver lyftas fram och analyseras , skriver Thomas Nihlén.

Han vill bland annat veta om vissa läkemedel ofta har intagits i samband med våldsbrott och om den våldsamma personen själv kopplar sin aggressivitet till medicineringen.

Socialminister Göran Hägglund svarar dock att han inte tänker låta utreda vilket samband medicinering kan ha med våldsbrott. Ministern hänvisar till att Läkemedelsverket redan noggrant följer hur läkemedel fungerar och att läkare, sjuksköterskor och patienter har möjlighet att rapportera biverkningar av läkemedel till Läkemedelsverket.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev