Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

MR förutsäger utvecklingen hos för tidigt födda

Publicerad: 17 augusti 2006, 09:37

Magnetresonans, MR, kan användas för att identifiera hjärnskador hos för tidigt födda barn. MR visar skador som inte syns på ultraljud, enligt en ny studie.


Barn som föds för tidigt riskerar att drabbas av olika typer av hjärnskador, som kan leda till allt från sociala svårigheter till motoriska problem, beroende på hur stor skadan är och var den sitter.

Nu visar en studie som har utförts vid Washington University School of Medicine i samarbete med forskare från Australien och Nya Zeeland, att MR-undersökningar med mycket goda resultat kan hjälpa till att förutsäga de för tidigt födda barnens framtida funktionshinder.

Forskarna studerade 167 barn som var födda i vecka 30 eller tidigare. Barnen undersöktes med MR-kamera vid födseln och följdes fram till två års ålder. På så sätt kunde forskarna se vilka problem de olika hjärnskadorna gav inom två år.

Forskarna anser att metoden är ett genombrott, eftersom MR visade skador som inte syntes med hjälp av ultraljud, den metod som vanligtvis används för att undersöka de för tidigt födda barnens hjärnor. Magnetresonans visade hur stora skadorna var och i vilken del av hjärnan de satt.

På så sätt kan man förutsäga vilken sorts behandling barnen kommer att ha nytta av senare i livet och föräldrarna kan tidigt förbereda sig på och lära sig att hantera barnens eventuella handikapp.

Studiens resultat publiceras i dag i tidskriften New England Journal of Medicine.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News