lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

MRSA sprids på vårdcentraler

Publicerad: 18 oktober 2012, 05:55

Foto: Photos.com

Smittspridning av resistenta bakterier sker i primärvården, och SMI pekar särskilt ut sårmottagningarna.


Förra året smittades närmare 100 patienter av MRSA-bakterier i primärvården på grund av bristande hygienrutiner och utebliven odling av infekterade sår. Det rapporterar Smittskyddsinstitutet, SMI, som kartlagt spridningen.

– Det ska inte ske smittspridning vare sig på sjukhus eller inom öppenvården. Det är ett misslyckande för svensk vård om det sker smittspridning. Man måste alltid hantera alla patienter som om de bar på en smitta och följa Socialstyrelsens föreskrifter om basala hygienrutiner - att man ska sprita sina händer före och efter patientkontakt, säger Karin Tegmark-Wisell, överläkare på SMI, till Ekot i Sveriges Radio.

På sin hemsida har SMI tagit upp flera fall från primärvården i olika delar av Sverige som exempel på hur smittspridningen har ägt rum. Man har funnit att sårmottagningar ”utgör en miljö med stor risk för smitta”.

– Den gemensamma faktorn mellan de här nya patienterna med MRSA var vårdcentralens sårmottagning. I den miljön tror vi att smittan har skett genom att man inte skött de basala hygienrutinerna, att sprita händerna och så vidare. Man har inte skött materialhantering, rengöring och städning på det sätt man borde gjort. Det är den sannolika smittvägen, säger Eva Melander, överläkare vid Vårdhygien Skåne, till Ekot i Sveriges Radio.

Rutiner för hygien och vård är viktigt för att smittspridning ska kunna förebyggas, och för att hitta nya fall är det viktigt att göra en sårodling, enligt Smittskyddsinstitutet.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev