Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

MS förvärrades inte av rökning

Publicerad: 9 oktober 2007, 14:00

Tvärtemot resultat av tidigare forskning pekar en ny studie på att rökning inte förvärrar sjukdoms- utvecklingen vid multipel skleros.


Holländska forskare har undersökt effekterna av rökning hos 364 patienter med den neurodegenerativa sjukdomen multipel skleros, MS.

Studiedeltagarna, av vilka 263 var rökare, intervjuades om nuvarande och tidigare rökvanor. När forskarna därefter försökte koppla förekomsten av rökning till förvärrad sjukdomsutveckling kunde de dock inte finna några samband

Rökning hade bland annat ingen påverkan på åldern då patienter går från så kallad primärprogressiv sjukdomsfas till sekundärprogressiv sjukdomsfas. Inte heller hade rökning någon effekt på tiden från starten av sjukdomen till dess att patienterna uppnådde viss funktionsnedsättning enligt skalan EDSS, Expanded Disability Status Scale.

Resultaten som i dag publiceras i tidskriften Neurology går därmed emot tidigare fynd som pekar på att rökning har en effekt på sjukdomsutveckling vid MS.

En av forskarna bakom den nu aktuella studien påpekar i ett pressmeddelande från American Academy of Neurology att deras undersökning är den största på området. Forskaren menar att det är en anledning till att dessa resultat är mer säkra än de tidigare fynden.

Neurology 2007;69:1515–1520

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev