Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

MSD kritiserar befarad sänkning av läkemedelspriser

Publicerad: 16 februari 2009, 08:11

I ett brev till socialminister Göran Hägglund (kd) uttrycker läkemedelsföretaget MSD stor oro för ”ihärdiga rykten” om att regeringen vill sänka läkemedelsföretagens försäljningspriser generellt.


Nu sällar sig MSD, Merck Sharpe & Dohme, till de företag som uttrycker oro för den framtida prissättningen av läkemedel.

I ett brev till socialministern skriver Karin Bernadotte, Ulf Janzon och Roger Juhlin vid svenska MSD att de är ”förvirrade, förvånade och besvikna” inför regeringens ”tankar på att ändra tidigare beslut om apotekens inköpspris på läkemedel”.

Tidigare har som Dagens Medicin och Dagens Apotek rapporterat, läkemedelsindustrins branschorgan Lif,  Astra Zeneca med flera skrivit brev till socialministern med liknande innebörd.

MSD anser att myndighetskraven på nya läkemedel i Sverige länge varit förutsägbara och baserade på vetenskap. En generell prissänkning skulle enligt MSD i ett slag rycka undan förtroendet för det svenska systemet med värdebaserad prissättning.

Företaget varnar för att detta skulle ge Sverige en lägre trovärdighet internationellt, och göra det svårare för företagens dotterbolag att argumentera för att man på central nivå ska välja att satsa forskningsresurser i Sverige.

MSD ber om ett möte med socialministern, för att räta ut frågetecken och belysa situationen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev