Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Multiresistenta öronbakterier upptäckta i USA

Publicerad: 17 oktober 2007, 13:25

En stam av pneumokocker som är resistent mot alla godkända antibiotika har upptäckts hos amerikanska barn med öroninflammation.


Ämnen i artikeln:

Multiresistens

Amerikanska forskare har undersökt känsligheten för antibiotika hos pneumokockbakterier som orsakar öroninflammation hos barn.

I studien ingick 212 barn med öroninflammation där vätskeprov tagits från innerörat. I nio av dessa fall upptäckte forskarna en ny genetisk variant av pneumokockbakterien som var resistent mot alla i USA godkända antibiotika för behandling av öroninflammation hos barn.

Infektionerna fortsatte att orsaka symtom fram tills att kraftig behandling sattes in, antingen i form av kirurgi eller med hjälp av antibiotikumet levofloxacin, som inte är godkänt för behandling av barn.

Samtliga av barnen hade blivit vaccinerade med sjuvalent pneumokockvaccin - som fungerar mot sju olika serotyper av pneumokocker. Men de multiresistenta bakterierna tillhörde en serotyp, 19A, som inte täcks av vaccinet. En förklaring till fyndet kan vara att vaccinet som introducerades i USA år 2000 har bidragit till att selektera fram tidigare mindre dominerande, antibiotikaresistenta stammar.

Forskarnas slutsats är att nya vacciner som täcker in fler än sju serotyper kan behövas fortare än man tidigare trott. Ett sådant 13-valent vaccin undersöks nu i fas 3-studier i Nordamerika.

Jama 2007;298:1772–1778

Ämnen i artikeln:

Multiresistens

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev