Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Musik kan hjälpa strokepatienter

Publicerad: 20 februari 2008, 10:20

Strokepatienter som får lyssna på musik återhämtar sig bättre än de som inte gör det, visar en finsk studie.


Forskarteamet från Helsingfors universitet lät en grupp patienter lyssna på musik ett par timmar om dagen. Musikterapin sates in så snart som möjligt efter att patienterna inkommit till sjukhus, och patienterna fick själva välja vilken musik de ville lyssna på.

Det visade sig att patienterna som lyssnade på musik återfick minnes- och uppmärksamhetsförmågor i högre grad än de patienter som lyssnade på ljudböcker eller de som inte lyssnade på någonting, skriver brittiska BBC Health.

Efter tre månader hade språkminnet hos musikgruppen förbättrats med 60 procent, jämfört med 18 procent hos ljudboksgruppen och 29 procent hos patienter som inte lyssnade på någonting.
 Samtliga patienter fick också traditionell rehabiliteringsbehandling under studien.

En möjlig orsak till resultaten kan, enligt forskarna, vara att musiken direkt påverkar återhämtningen i de skadade områdena i hjärnan.

Forskarna är dock noga med att påpeka musiken inte ska ses som ett alternativ till annan rehabilitering, utan som ett komplement. Det behövs även ytterligare forskning på området innan några definitiva slutsatser kan dras, uppger BBC Health.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev