måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Musik kan lindra smärta i ryggen

Publicerad: 7 juni 2006, 13:33

Att lyssna på musik kan få värk i nacke, rygg eller leder att släppa. Enligt en ny studie blir musiklyssnare också mindre deprimerade.


Resultaten bygger på en mindre amerikansk studie av 60 patienter med kronisk värk i nacke, nedre ryggparti eller i lederna. I tidskriften Journal of Advanced Nursing skriver forskargruppen från bland annat Case Western Reserve University i Cleveland, Ohio, om hur de framgångsrikt behandlade dessa värkpatienter till två typer av musikterapi.

En tredjedel av patienterna slumpades till att lyssna på särskilt utvald musik en timme om dagen, ytterligare en tredjedel fick ingen musikterapi alls och den resterande tredjedelen lyssnade på valfri musik en timme dagligen. Under en veckas tid klassade patienterna graden av smärta, depression och känslan av att vara handikappad av sin värk, på särskilda skalor.

Analysen visade att båda de musiklyssnande grupperna upplevde smärtlindring. Enligt New York Times gick smärtupplevelsen ner med 20 procent. Försökspersonerna kände sig också mindre deprimerade och handikappade. Gruppen som inte alls fått någon musikterapi upplevde däremot att värken förvärrades något.

Enligt forskarna spelade det inte någon roll vilken musik smärtpatienterna lyssnade på. Att välja sin favoritmusik fungerade lika bra som den särskilt utvalda försöksmusiken.

Eftersom studiematerialet är så pass litet vill forskarna inte dra några långtgående slutsatser till befolkningen i stort, utan framhäver att musikens terapeutiska värde nu måste utvärderas ytterligare.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev