Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mustascher nytt vapen i sjuksköterskors lönekamp

Publicerad: 27 mars 2009, 15:35

Mustascher nytt vapen i sjuksköterskors lönekamp

Sjuksköterskor över hela Norge demonstrerade med påmålade mustascher i början av mars. "Måste vi bli män för att få rättvis lön" var budskapet.


Demonstrationen var en del i likalönekampanjen – "Med ett pennstreck kan lönegapet minska" – som startades av Norges sjuksköterskeförbund i mitten av februari.

I Norge får kvinnorna totalt 15 procent lägre lön än männen och 20 procent lägre om de har högre utbildning. Regeringen har därför tillsatt en likalönekommission. Den föreslog för drygt ett år sedan en särskild lönepott på tre miljarder till kvinnodominerade yrken inom offentlig sektor.

– Det är det förslaget som regeringen kan skriva på och med det pennstrecket göra en insats för kvinnor med tre- och fyraåriga utbildningar som sjuksköterskor, förskolelärare och andra, säger Lisbeth Norrman, ordförande i Norsk Sykepleierforbund, till Vårdfacket.

Men förslaget är ännu inte blivit underskrivet av regeringen. Sjuksköterskeförbundet arbetar nu strategiskt med de olika partiernas landsmöten.

– När valrörelsen närmar sig tar vi upp pennstrecket igen och lovar att stryka politiker som inte stödjer vårt krav från vallistorna. Det ligger makt i våra 88 000 medlemmar som vet vad vi vill, säger hon till Vårdfacket.

Andrea Björkman

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev