Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mutation ökar risken för levercancer hos feta

Publicerad: 10 juli 2012, 09:54

Feta, men i övrigt friska, personer med en särskild mutation löper sju gånger högre risk att drabbas av levercancer än andra feta.


Det har forskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg kommit fram till. De bygger sin forskning på en studie som jämför dödlighet och sjuklighet hos 4 000 svenska feta personer.

Enligt forskarna bär en av tjugo skandinaver på en särskild mutation i genen PNPLA3, som förknippas med levercancer. Feta, men i övrigt friska, personer som har denna mutation löper sju gånger högre risk att utveckla levercancer än feta utan mutationen, berättar Stefano Romeo, forskare vid Sahlgrenska akademin, som har lett den genetiska analysen.

Var resultatet överraskande?

– Ja, en sju gånger högre risk är mycket. Det här resultatet kan användas i framtiden som ett verktyg för att göra sjukdomsprognoser. Det här också visar på riskerna med fetma, säger Stefano Romeo till Dagens Medicin.

Den som bär på mutationen men i övrigt är frisk och inte lider av övervikt har enligt Stefano Romeo ingen förhöjd risk att drabbas av levercancer.

Alkohol och virus är tillsammans med fetma de viktigaste riskfaktorerna bakom hepatocellulär carcinom, den vanligaste formen av levercancer.

Läs abstract till studien:

Maria Antonella Burza med flera. PNPLA3 I148M (rs738409) genetic variant is associated with hepatocellular carcinoma in obese individuals. Digestive and Liver Disease; publicerad online 14 juni 2012. DOI: 10.1016/j.dld.2012.05.006.

Relaterat material

Risk för levercancer tonas ner hos alkoholister

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev