Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mycket arbete återstår för krisdrabbad ortopedi

Publicerad: 1 november 2007, 11:37

Mycket arbete återstår för krisdrabbad ortopedi

Sahlgrenska universitets- sjukhusets ledning har nu lämnat över sitt yttrande till Socialstyrelsen om hur sjukhuset ska komma till rätta med de allvarliga bristerna vid ortopedin i Mölndal.


Det var i maj i år som Socialstyrelsen hårt kritiserade den ortopediska verksamheten vid Sahlgrenska universitetssjukhuset/Mölndal. Myndighetens kritik var i det närmaste skoningslös när mycket allvarliga brister pekades ut i samband med sjukhusets flytt av all ortopedisk verksamhet till Sahlgrenska/Mölndal.

”Oacceptabla” brister i vårdkvalitet och patientsäkerhet påtalades. Sjukhusets ledning fick tre månader att utarbeta en handlingsplan för att åtgärda problemen och fram tills i går på sig att se till att den allvarliga situationen inom ortopedin löstes.

Men än har inte alla de allvarliga bristerna åtgärdats, skriver Göteborgs-Posten.

Trots att bemanningen har ökat kraftigt klaras inte vårdgarantin och inom många personalkategorier råder fortfarande brist.

I en särskild riskanalys har sjukhusledningen också identifierat 29 allvarliga risker som måste åtgärdas i den ortopediska vårdkedjan, tydligare arbetsledning och bättre planering är exempel på åtgärder som måste till.

Först nästa år räknar ledningen för sjukhuset med att samtliga brister ska vara åtgärdade.

Chefen för ortopedin i Mölndal, Peter Nyberg, berättar i en intervju med Göteborgs-Posten om den svåra situationen under det senaste året, men att det nu känns som att den ortopediska verksamheten inte längre bara står och trampar vatten och försöker hålla sig flytande.

– Nu har vi äntligen börjat ta några första simtag. I dag är det betydligt stabilare, även om vi inte är hemma ännu, säger han till tidningen.

Under nästa vecka kommer Socialstyrelsen att ta ställning till huruvida de vidtagna åtgärderna är tillräckliga eller om ytterligare krav kommer att ställas på ortopedin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Relaterat material

Mycket hård kritik mot ortopedin i Mölndal

Bättre kontroll ska åtgärda brister i Mölndal

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev