söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mycket att förbättra i dostjänsten

Publicerad: 1 mars 2013, 11:41

Dosdispenserade läkemedel ger bättre följsamhet. Men det är oklart om patientsäkerheten ökar. Och det finns mycket att förbättra inom dostjänsten, konstaterar utredning.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Läkemedelsverket har på regeringens uppdrag utvärderat och sammanställt en rapport om dosdispenserade läkemedel. Från april kommer fler aktörer in på dosmarknaden.

Utvärderingen hittar stöd för påståendet att dostjänsten förbättrar följsamheten till medicineringen. Det anser både patienter och förskrivare.

Men utredningen vågar inte dra några slutsatser kring patientsäkerheten. Förskrivare och patienter anser att den blir bättre. Registerstudier tyder på motsatsen: Det finns en risk för sämre läkemedelsbehandling. Dospatienter har ofta flera läkemedel och med dos blir behandlingen ofta oförändrad under en längre tid jämfört med vanlig förskrivning, uppger Läkemedelsverket.

Myndigheten listar flera områden som behöver förbättras. Det gäller tillgänglighet, ordinationsprocessen, regelverket, uppföljningen, kunskap, information samt praktisk tillämpning och utformning.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev